Dones: la força del canvi a l’Índia

 L’exposició “Dones: la força del canvi a l’Índia”, dedicada a la Fundació Vicente Ferrer, es pot visitar a la Sala Cotxeres del Palau Robert entre el 15 d’octubre i el 9 de gener de 2011. L’exposició recull el treball del fotògraf Albert Uriach, que ha documentat fotogràficament la vida de sis dones i una nena índies que participen en el Programa de Desenvolupament Integral de la Fundació Vicente Ferrer. La mostra aplega  més de 120 fotografies, agrupades en set capítols, i un audiovisual de 20 minuts.

La inauguració va tenir lloc el 14 d’octubre, a la Sala Cotxeres del Palau Robert, i la va presidir el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira. L’acompanyaven el director general de la Fundació Vicente Ferrer, Jordi Folgado; la directora del sector Dona de la Fundació, Doreen Redhy, i Albert Uriach, que actua com a comissari de la mostra.

“Dones: la força del canvi a l’Índia” està plantejada des de d’un doble vessant. D’una banda, presenta la vida quotidiana de les dones, el seu treball, la intimitat del seu espai domèstic i els seus costums i tradicions, i les seves relacions amb la família i amb la resta de la comunitat. D’una altra, relaciona la realitat de cada dona amb els diversos àmbits d’actuació del Programa de Desenvolupament Integral que du a terme aquesta ONG: l’educació, l’habitatge, la sanitat, l’ecologia, la dona i les persones amb discapacitat.

La Fundació Vicente Ferrer treballa des de fa més de 40 anys al sud est de l’Índia, una de les zones més poc desenvolupades del país, amb una acció global per eradicar la pobresa extrema. L’exposició documenta set històries de superació davant una doble discriminació: ser dona i pertànyer als estrats més baixos del sistema de castes indi, abolit legalment però encara vigent en la pràctica, especialment a les zones rurals, tot i l’esforç continuat del govern de l’Índia.

Davant d’aquesta realitat, la fundació actua perquè les comunitats més desafavorides de l’Índia rural, els dàlits o intocables, els grups tribals i les backward (castes), siguin les protagonistes del seu propi desenvolupament i esdevinguin autònomes.

L’exposició del Palau Robert és una de les iniciatives de la Generalitat de Catalunya en suport a la Fundació Vicente Ferrer, que enguany ha estat candidata al Premi Nobel de la Pau, i en reconeixement a la tasca que ha desenvolupat per transformar les comunitats més pobres de l’Estat d’Andhra Pradesh, a l’Índia.

A més d’aquesta iniciativa, el Palau Robert i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han destinat enguany els diners recaptats en els concerts musicals d’hivern i estiu al projecte de la fundació Vicente Ferrer “Revaloritzant el paper de les dones a l’Índia”. Per la seva banda, el Departament de Salut posarà el nom de Vicente Ferrer a l’hospital que donarà servei a Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.