Plenari del Consell de Dones de Catalunya (6.11.2010)

El dissabte 6 de novembre vaig assistir en representació de Palas Atenea a l’últim plenari del Consell de Dones de Catalunya d’enguany i també de l’actual legislatura, que va tenir lloc a Barcelona.

Després de ratificar l’acta anterior es va ratificar l’entrada de vint noves entitats (al Consell n’hi ha unes 450) i també el calendari de sessions per a l’any 2011.

Crec que el més interessant de la reunió van ser les informacions sobre els grups de treball que actuen en àmbits diversos: treball, cultura, salut, educació, dones amb discapacitats, violència de gènere, etc. Aquests grups de treball actuen com a observatori i guió orientatiu de les diferents polítiques des de la perspectiva i expectatives de les dones. Com a exemples, podeu llegir unes aportacions del grup “temps i treball” sobre les darreres reformes laborals o una proposta de declaració presentada al plenari sobre aquest mateix tema.http://www20.gencat.cat/portal/site/icdones/menuitem.351404635dde900639a72641b0c0e1a0/?vgnextoid=f81754f598c9b110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f81754f598c9b110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

També especialment riques van ser les aportacions de les representants territorials que van informar de les seves respectives realitats, activitats dutes a terme i futures actuacions.

En les exposicions de la directora de l’Institut Català de les Dones i d’altres representants de l’Institut i del Consell es va evidenciar el treball constant que s’està realitzant per a introduir la perspectiva de gènere en totes i cada una de les noves actuacions i propostes legislatives de les esferes de poder a Catalunya. En les diferents conselleries s’ha imposat que cada proposta de llei vagi acompanyada d’un estudi d’impacte sobre les dones i de possibles recomanacions o rectificacions. La realitat és que sempre es donen a conèixer aquests estudis, unes vegades es tenen en compte les aportacions i s’introdueixen modificacions en les propostes de llei i altres vegades s’arxiven els estudis i prou.

Finalment, la Comissió Permanent del Consell Nacional de Dones de Catalunya va presentar una Declaració (que podeu consultar) adreçada als diferents partits polítics.

 A  part del resum estricte del Plenari, us voldria transmetre també el sentiment que vaig recollir tant de les exposicions de les ponències com de les intervencions en els torns de paraules. És un sentiment contradictori, entre la satisfacció i el neguit, satisfacció per la trajectòria iniciada i la feina feta, i neguit per tot el que falta per assolir i per les dificultats existents, en un context de crisi econòmica; dificultats per capgirar l’organització de la societat  i elaborar sense traves l’aportació com a dones –ciutadanes a la política , la professió, la cultura, la recerca…

Si la dona desitja emergir com a ésser humà, l’home ha d’assumir la cobertura absoluta de les seves necessitats d’intendència i els percentatges equitatius de la cura dels seus fills petits, dels pares malalts, etc. Ens hem de replantejar la vida personal i l’organització política i social.

Si volem una societat més satisfactòria per a tothom, les dones haurem de tenir clar quin volem que sigui el nostre paper a la societat i els homes s’hauran de comprometre per a donar més contingut a la democràcia.

 Mercè Maduell

3 comentaris (+add yours?)

 1. joana
  nov. 12, 2010 @ 17:59:58

  Les dones seguim nedant contra corrent. Quan creiem arribar a bon port, les onades de la intolerància i el despotisme, frenen qualsevol avançada. Però la nostra constància i voluntat (amb la cooperació d’algun mascle conscienciat)
  serà clau per reeixir. Ens cal, doncs, dones amb empenta i homes que ens acceptin com a iguals, sense paternalismes i amb ganes de fer camí per la vida, amb les mateixes oportunitats i deures.
  Oblidar el sexe i funcionar en tot, com a persones.
  Joana

  M'agrada

 2. Magdaiprou
  nov. 12, 2010 @ 16:44:55

  . . . penso que les generacions futures agrairan i aprofitaran els nostres petits granets de sorra, de la mateixa manera que nosaltres ho fem amb les anteriors.
  Aquest sentiment contradictori que recull la Mercè –a qui hem d’agrair aquest esplèndid resum- i també expresseu com propi, la Mercè i La Sudiste, el tenim totes les què, estem contentes amb l’aconseguit des de i per al nostre col.lectiu –les dones- però amb els peus a terra, no podem deixar de sentir una mica d’incertesa respecte a la continuïtat i progrés, encara molt necessaris.

  M'agrada

 3. La Sudiste
  nov. 12, 2010 @ 16:09:28

  il y a tant de choses à faire, à dire, à changer, je me demande si les générations futures comprendront cet effort constant…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.