Rutes d’Aràbia

Del 13 de novembre de 2010 al 20 de febrer de 2011

Màscara funerària. Segle I dC
Thaj, Tell al-Zayer Riad, Museu nacional, 2061

Les excavacions arqueològiques dutes a terme al Pròxim Orient des del començament del segle XIX ens han familiaritzat amb la història més que mil·lenària dels grans focus de civilització d’Egipte, Mesopotàmia i els països del Mediterrani oriental, però el cor d’Aràbia, que va restar al marge d’aquestes investigacions, conservava el seu misteri.

L’estudi recent dels seus vestigis arqueològics ha revelat unes riqueses insospitades: ciutats fortificades, temples, palaus guarnits amb frescos, escultures monumentals, vaixelles de plata o joies precioses dipositades dins les tombes. L’exposició, a partir d’una selecció que inclou unes 300 obres (la majoria de les quals no havia sortit mai dels seus països d’origen), revela aquest tresor arqueològic poc conegut i ofereix un panorama inèdit de les diferents cultures que es van succeir a la península Aràbiga des de la prehistòria fins al començament del període modern.

La mostra en subratlla el paper privilegiat com a terra d’intercanvis i ens revela una civilització dinàmica i original que, malgrat les difícils condicions naturals, ha sabut treure partit de la seva situació geogràfica, lloc de pas de les rutes que comuniquen les costes de l’oceà Índic o els països de la Banya d’Àfrica amb Egipte, Mesopotàmia i el món mediterrani.

Les rutes són el fil conductor d’aquesta exposició, que proposa un recorregut per l’espai i el temps, concebut com una successió d’etapes en alguns dels grans oasis de la península que van allotjar poderosos Estats o es van convertir en llocs sagrats de l’islam.

Per a l’Obra Social “la Caixa”, aquest projecte representa l’oportunitat de col·laborar amb dues institucions de prestigi: la Comissió Saudita per al Turisme i les Antiguitats del Regne d’Aràbia Saudita (l’entitat responsable del patrimoni i dels museus en aquest país) i el Musée du Louvre, concretament amb el Departament d’Antiguitats Orientals i el Departament d’Art Islàmic.

» Activitats relacionades amb l’exposició Rutes d’Aràbia

 
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 01 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 01 (Obre en una finestra nova)
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 02 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 02 (Obre en una finestra nova)
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 03 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 03 (Obre en una finestra nova)
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 04 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 04 (Obre en una finestra nova)
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 05 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 05 (Obre en una finestra nova)
  • Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 06 (Obre en una finestra nova)Amplia la imatge. "Rutes d'Aràbia. Tresors arqueològics del regne d'Aràbia Saudita". Imatge 06 (Obre en una finestra nova)
 

De dilluns a diumenge, de 10 a 20 h i dissabtes de 10 a 22 h. Preu: Activitat gratuïta

CaixaForum Barcelona. Av. Ferrer i Guàrdia, 6-8. 08038 BARCELONA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.