Als fogons de la revolta

Dones voluntàries s’encarreguen de preparar el menjar que es reparteix gratuïtament als rebels que combaten contra Gaddafi.

Les líbies demanen llibertat però no drets, ja que creuen que en tenen més que els homes

05/03/11 02:00 – Bengasi (Servei especial) –  Ethel Bonet a l’Avui+

Fatma Abderraman pela cebes a tota velocitat, sense abaixar el ritme, mentre Aisha al-Salam recull amb una escombra les peles del terra. Aquesta és la seva manera de fer la revolució, darrere dels fogons de la cuina improvisada que han muntat als dispensaris de la mesquita Ben Jatum, a tocar de la plaça dels Jutjats. Una dotzena de dones, mares i esposes de rebels, s’encarreguen de preparar el menjar i el sopar per als companys revolucionaris, perquè “una revolució no es pot fer amb l’estómac buit”, bromeja Sabila, l’altra cuinera.

Aquestes dones són a la cuina des del migdia fins a la mitjanit i ofereixen voluntàriament els seus serveis. “Hem de preparar menjar per a més de cinc mil persones”, que es reparteix entre el personal que hi ha a la plaça acampat, als edificis dels jutjats, hospitals i bancs, ara en mans de voluntaris revolucionaris.

La dieta consisteix principalment en arròs amb pollastre, o pasta amb pollastre, però els divendres, el dia sagrat musulmà, es canvia la dieta per kebab i kefta (croquetes de carn picada) amb arròs, i també es comença a treballar més tard. “Després de l’oració repartirem entrepans de mongetes”, indica el “xef” Iussuf Fahari, fill de Sabila.

“Estem orgulloses dels nostres marits i els nostres fills, que hagin agafat les armes per alliberar el país de la tirania”, assevera al-Salam, abans d’emetre un crit molt agut que és típic entre les dones àrabs quan estan de celebracions. De sobte, totes les dones es posen a cridar i a picar de mans d’alegria, en imaginar-se com seria la vida sense Gaddafi.

Les dones s’encarreguen també de netejar els espais públics, com ara els voltants de la plaça dels Jutjats i la façana del Tribunal, tancada amb una gelosia per habilitar un espai reservat per a elles. Aquí, dins d’aquesta espècie de gàbia, que no sembla que molesti a ningú, ja que la separació entre homes i dones forma part de la seva cultura, es manifesten les dones després de l’oració del divendres. Totes duen pancartes, banderes revolucionàries i retrats de fills o esposos màrtirs de la revolució. “Aquestes fotografies són només una petita part dels crims de Gaddafi”, denuncia Unisa Ibrahim, abillada amb un vel que li cobreix el rostre i una llarga túnica negra.

Fairus Nasaf, una altra manifestant, explica que totes les dones de Bengasi donen suport a la revolució. “Nosaltres vam ser les primeres a manifestar-nos perquè volem que Gaddafi se’n vagi. Volem que els nostres fills creixin en un país lliure, que els nostres marits no vagin a presó sent innocents. Estem fartes de 41 anys d’estat policial”, denuncia Nasaf, que és advocada i el seu espòs va ingressar a la presó el 1982, on es va estar un any i mig, pel fet de ser activista polític. Quant al rol de la dona a Líbia, considera que les dones tenen, “fins i tot, més drets que els homes”. “Les dones podem treballar. Hi ha dones advocades, metges, professores”, va reiterar Nasaf.

“A tots els nivells les dones estan complint la seva labor com sigui. Per exemple cuiden els seus fills, i també hi ha les que som més privilegiades i tenim un nivell educatiu major”, explica Iman Bugaighis, membre del Comitè Revolucionari del 17 de Febrer. “Nosaltres animem els nostres fills que lluitin i morin pel seu país. Ells són els nostres herois”, manifesta Bugaighis. També els nens tenen veu en la revolució. “Vull que Gaddafi se’n vagi, vull llibertat i un futur millor”, diu Abdel Rahman Muhamed, recitant el discurs après dels majors. Aquest nen de nou anys ajuda a netejar els carrers del centre, a portar menjar i begudes a les dones revolucionàries.

 La dieta

Consisteix bàsicament en arròs amb pollastre, o pasta amb pollastre, però els divendres, el dia sagrat musulmà, es canvia la dieta per kebab i croquetes de carn picada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.