PA NEGRE – Emili Teixidor

Vaig ser una de les primeres persones que va anar al Verdi a veure la pel•lícula. En vaig sortir francament emocionada i amb ganes de llegir la novel•la de l’Emili Teixidor. Quan he tancat el llibre, donant per finalitzada la seva lectura, m’ha calgut moments de reflexió per pair tota la barreja de sensacions que la història de l’Andreu i la seva família, m’havia produït. En Teixidor burxa amb precisió, els sentiments més íntims i alhora forja, artesanalment, la vivència dels protagonistes adolescents i del seu entorn familiar i social, en un temps fosc que oprimeix i mata tota possible sortida a qualsevol esperança. Cal fugir de les mentides, del “pecat” de ser un membre més dels “perdedors”. Cal convertir-se en monstre per continuar vivint, al marge del dolor de la mare, també víctima primera d’aquell món en destrucció de valors. També estimo positivament, la fantasia que encomana l’àvia, donant pinzellades de color a la història, amb els follets i altres éssers dels seus contes. La narració del món rural, de la natura, el bosc, els arbres, (sovint cau dels seus jocs i amagatall), la descoberta de la sexualitat, les pors…. tot minuciosament narrat amb una sensibilitat exquisida. I el convent de Sant Camil i els seus tísics que tenen fascinats, pel seu misteri, al jove Andreu. I el mestre, i les tietes Ció i Enriqueta, i el pare mort a la presó….. Acabes renegant de tanta misèria i injustícia, aixecant el puny amb gest de rebel•lió., Convido a gaudir de la lectura i prendre cadascú la seva pròpia conclusió. Joana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.