Milers de dones recorren la capital mexicana en la ‘Marxa de les putes’

PROTESTA GESTADA A LA XARXA

 

a El Periodico de Catalunya

Dilluns, 13 de juny del 2011 – EUROPA PRESS / Mèxic

 El moviment va néixer al Canadà com a reacció a les declaracions d’un policia que va dir que les “dones han d’evitar vestir-se com putes per no ser víctimes de la violència sexual”

Les protestes també s’han multiplicat als Estats Units, França, el Regne Unit, Austràlia, Nicaragua, Hondures, Guatemala i El Salvador

Milers de dones es van manifestar aquest diumenge a Mèxic D.F. al crit de “No és no, el meu cos és meu”, en l’anomenada Marxa de les Putes, en la qual van condemnar la violència sexual i la violència de gènere i van exigir que no se les jutgi per vestir com volen.

 Milers de dones surten al carrer a Mèxic per reclamar els seus drets, en la denominada ‘Marxa de les putes’. ATLAS

La protesta, organitzada a través de les xarxes socials, va sorgir a partir d’un text que l’activista Minerva Valenzuela va publicar en el seu bloc el 12 de maig passat. En ell parlava de The Slut Walk (la Marxa de les Putes), un moviment que va néixer al Canadà com a reacció a unes declaracions del policia de Toronto Michael Sanguinetti, que va dir en un seminari que “les dones han d’evitar vestir-se coma putes per no ser víctimes de la violència sexual”.

Moltes de les participants en la manifestació (entre 3.000 i 7.000), que van caminar des de la glorieta de la Palma fins al monument de l’Hemicicle a Juárez, portaven minifaldilles, roba ajustada i escots pronunciats per expressar el seu rebuig al fet que sovint la violència sexual es justifiqui per l’aparença “provocadora” de les víctimes, segons van informar els mitjans mexicans.

1.200 violacions a l’any

Segons la Secretaria de Salut, una mitjana de 1.200 dones són violades cada any a Mèxic. Les manifestants van subratllar que l’única forma d’acabar amb l’assetjament és “no assetjant”.

Les pancartes i els lemes que van corejar transmetien missatges com “Tinc calor, no t’estic coquetejant”, “Ni putes ni santes, només dones”, “Machete al machote”, “Escucha, baboso, yo elijo a quien me cojo” o “Escot sí, escot no, això ho decideixo jo”, segons el diari Vanguardia.

Encara que Sanguinetti va demanar disculpes públicament pel seu desafortunat comentari, això no va evitar que la mobilització s’estengués des de Toronto –on 3.000 dones van protestar als carrers vestits “com putes”– a altres ciutats del Canadà, els Estats Units, França, el egne Unit, Austràlia, Nicaragua, Hondures, Guatemala i El Salvador

——————————-

a El País – Vida & Artes – Mujeres

“No es no” y un vestido no significa que “sí”

YOLANDA MONGE – Washington – 14/06/2011

Están hartas de comentarios machistas o de jueces que consideran que hay distintos grados de violación. Una violación es una violación y ningún vestido por muy ajustado o sexi o insinuante que sea es una invitación para una agresión sexual. “No es no” y un vestido no significa “sí”. Nunca.

  El movimiento SlutWalk se generó en Toronto (Canadá) a principios de año después del insultante comentario de un policía de esa ciudad que durante una conferencia en la Universidad de Leyes de York se lanzó a recomendar que “la mejor forma de prevenir un asalto sexual es evitar vestirse como una fulana”. El término usado por Michael Sanguinetti fue slut, que traducido al español viene a ser puta, guarra, fulana, putilla…

Otros grupos de mujeres vieron una buena oportunidad y decidieron copiar el movimiento generado en Canadá -las organizadoras de Toronto esperaban reunir en abril a unas 100 personas en una concentración y finalmente fueron 3.000- para poner al descubierto la permisiva cultura que rodea a los asaltos sexuales y violaciones. “Que no me digan cómo debo vestirme, que le digan al agresor que no viole” es el argumento fundamental de SlutWalk (Marcha de las Fulanas).

El pasado fin de semana, el movimiento reunió en Londres a más de 5.000 personas. No hace más que crecer y ya tiene grupos en Facebook en Asia, Australia y se extiende por Estados Unidos, donde ya ha habido manifestaciones en Dallas, Boston, Chicago y otras ciudades. La próxima cita estadounidense es el 19 de este mes en Seattle. Con el lema “¡Basta! Yo decido sobre mi cuerpo” y “No es no”, el pasado domingo también tuvo lugar en Ciudad de México la Marcha de las Fulanas.

“Este movimiento pretende decirle a la sociedad civil, política, religiosa o cualquiera que sea su función en este país que no importa la vestimenta, el lugar, ni la compañía; nada justifica la imposición de relaciones sexuales o el acoso sexual. La mujer no provoca violencia ni agresión”, señalaron las organizadoras de México. “No es no”.

 
 

1 comentari (+add yours?)

  1. Esther
    juny 14, 2011 @ 18:50:40

    Potser també l’hauríem de fer aquí.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.