Les mestresses de casa . . . al Tunel del Cadí

L´abonament per a autònoms, «l´últim truc dels estiuejants»

La primera renovació massiva pel Túnel del Cadí arrencarà amb més exigències per als treballadors

23.01.2013 –  Regió7

MIQUEL SPA – PUIGCERDÀ

La primera campanya de renovació massiva dels abonaments del Túnel del Cadí per a residents de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà ja ha arrencat amb la modificació dels requisits que han de complir els treballadors autònoms. Túnel del Cadí ha vist en la presentació de la documentació per part dels treballadors per compte propi l’últim truc dels segons residents per continuar gaudint de la gratuïtat del peatge sense tenir-hi dret.

Els gestors dels abonaments es van adonar al llarg de l’any passat que molts estiuejants havien aprofitat una escletxa legal en els requisits per accedir a l’abonament. Els segons residents que tenien règim laboral d’autònom tan sols havien d’aportar un rebut que acredités la categoria laboral i la domiciliació sanitària en algun Centre d’Assistència Primària (CAP) de l’Alt Urgell, la Cerdanya o el Berguedà. Aquest últim pas no era complicat de fer i no comportava conseqüències perquè posteriorment es donaven d’alta en algun altre CAP del seu municipi d’origen. En canvi, ara aquests treballadors hauran de presentar també un certificat del ministeri d’Hisenda que acrediti que el domicili fiscal de l’empresa està registrat en alguna de les tres comarques.

Els tècnics dels consells comarcals responsables de gestionar els abonaments no saben a hores d’ara quants segons residents enxamparan ara amb els nous requisits. No obstant això, l’any passat a Túnel del Cadí li van faltar 3.000 abonats en el càlcul dels que no el renovarien. En l’estrena del nou sistema els abonats van passar de ser 28.000 a a 17.000, és a dir 11.000 menys, amb un descens del 40%. Túnel del Cadí, però, havia calculat que en serien 14.000. Ara els responsables del túnel creuen que les noves exigències acabaran de depurar aquest percentatge i, per tant, que deixaran la llista d’abonats en una foto molt més real dels residents que compleixen els requisits.

Per a les mestresses de casa

Una de les queixes que va sorgir fa un any va ser que les persones que per a Hisenda no constava que haguessin treballat de manera oficial, com ara les mestresses de casa, no podien tenir l’abonament. Això les obligava a usar el d’algun parent. A partir d’ara, queden englobades en el tipus d’abonat per a persones que resideixen al territori, que no treballen i no volen estar a l’atur. En aquest cas les mestresses de casa hauran de presentar el llibre de família, l’afiliació al CAP i un certificat de vida laboral que justifiqui que no es treballa. Aquest sistema es va anar polint l’any passat i ara ha quedat establert en la guia de renovació.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.