Sara Berbel, Premi Aspàsia 2014 per la seva trajectòria i compromís en defensa de l’equitat de gènere

 

Sin título-1

Barcelona | 27 de març de 2014

La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social i l’Observatori del Tercer Sector destaquen “l’esforç incansable” de Berbel en els àmbits públic i privat

La segona edició del Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i l’Observatori del Tercer Sector, ha reconegut la “llarga trajectòria professional i docent en el desenvolupament de l’equitat entre dones i homes” de Sara Berbel, després de 25 anys combinant responsabilitats en l’àmbit públic –com a presidenta de l’Institut Català de les Dones, directora d’Igualtat d’oportunitats en el treball de la Generalitat i Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona per a les Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats, entre d’altres— amb projectes al tercer sector i la docència en diversos màsters i postgraus de la UB i la UAB vinculats a la temàtica de gènere. Berbel ha agraït el premi com un “reconeixement absolutament emocionant” per part del tercer sector, “baluard del que queda del paradigma de l’Estat de benestar”.

El lliurament del Premi ha tingut lloc aquest matí en el marc de la 2a Jornada DDiPAS, que amb el títol ‘(Des)igualtat de gènere: cap a on va Europa?’ ha reunit una vuitantena de persones per analitzar els factors que perpetuen, i fins i tot agreugen arran de la crisi, les desigualtats entre dones i homes. El creixement de la bretxa laboral i salarial –d’un 19,8% a Catalunya—, el retrocés de la llei de dependència –amb el consegüent increment de les tasques de cura familiar, que recauen majoritàriament en les dones— i la “contrareforma” en la llei de l’avortament –que vulnera diversos tractats europeus i de les Nacions Unides— són tres de les qüestions identificades com a fronts de lluita per assolir una major equitat.

La presidenta de DDiPAS, Fina Rubio, ha presentat les Propostes de DDiPAS per a l’agenda política de les eleccions europees, que inclouen l’impuls de noves maneres d’organització del temps de treball –donant suport a la iniciativa ‘Ara és l’hora’ per la reforma horària—, mesures que garanteixin que l’accés als serveis de salut sexual i reproductiva no es veurà amenaçat i polítiques actives d’ocupació dirigides a avançar en la igualtat de gènere, entre d’altres.

La jornada ha comptat amb les aportacions de Teresa Torns, doctora en sociologia a la UAB; Sílvia Aldavert, membre de l’Observatori de Drets Sexuals i Drets Reproductius; i Rosa Querol, vicepresidenta i directora financera de PepsiCo al sud-oest d’Europa. Tant les ponents com les participants en el torn de debat obert han coincidit a subratllar que la inequitat de gènere no és un problema de les dones, sinó del conjunt de la societat, i que combatre-la requereix anar a l’arrel i treballar en diferents terrenys: l’educació, l’entorn personal i familiar, el món laboral i la reivindicació política d’uns valors allunyats dels que afavoreix el model capitalista actual.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.