‘S’han de fomentar polítiques d’igualtat, una nova organització social i un nou tipus de lideratge’

Sara Berbel, doctora en psicologia social, va fer una conferència sobre la relació de les dones amb el poder el 13 XI 14, a la Casa de la Vila, Montcada i Reixac, convidada per Asdem.

Impulsar polítiques d’igualtat d’oportunitats i de resultats, establir una nova organització del temps social i laboral i fomentar nous tipus de lideratge. Aquestes són algunes de les estratègies de futur que va plantejar aquest dimecres la doctora en psicología social per la Universitat de Barcelona, Sara Berbel, durant la conferència sobre les relacions de les dones amb el poder que va organitzar l’Associació de Dones Empresàries de Montcada (Asdem) a la Casa de la Vila. “Tenir dones en els equips directius beneficia l’organització”, va indicar la ponent, que ha estat directora general d’Igualtat d’Oportunitats de la Generalitat, presidenta de l’Institut Català de les Dones i recentment ha rebut el Premi Aspasia en defensa de l’equitat de Gènere. Per a Berbel, els motius de la falta de dones en càrrecs de responsabilitats s’han d’anar a buscar en l’anomenat ‘sostre de vidre’, “una metàfora que s’utilitza per explicar que a la societat hi ha elements subjectius que impedeixen a les dones accedir als llocs directius”. Segons la conferenciant, els factors vinculats a aquest fenòmen són els estereotips, els prejudicis i l’estructura social, familiar i horària.

 Des de la infància es produeix una segregació horitzontal que fa que en l’edat adulta les dones i els homes escullin professions d’acord amb les expectatives i els rols que la societat marca per a cada sexe. “Això ens porta a un altre dels problemes que hem de patir les dones, la bretxa salarial”, va dir Berbel, qui va apuntar que a Catalunya les dones cobren un 19% menys que els homes i, en el cas de les directives, la diferència arriba al 50%. “Els sous de les dones són inferior perquè es considera ho faran pitjor que els homes en els càrrecs de responsabilitat ja que el poder s’associa als estereotips masculins”, va manifestar la ponent, qui va defensar que el cap ideal és el que combina característiques masculines i femenines i fa un lideratge emocional, transformacional, ètic i cooperatiu.

Un altre dels obstacles que impedeixen a les dones arribar a càrrecs de responsabilitat és l’estructura social. Segons un estudi de la Unió Europea de 2013, les dones espanyoles i catalanes són les més estressades i les que menys dormen, a causa de la seva doble jornada a dins i fora de casa. “El model mediterrani consisteix en llargues jornades laborals, horaris molt rígids i poc flexibles, disponibilitat total dels treballadors i la família com a proveïdora del benestar i la cura”, va expressar la conferenciant, remarcant que aquest model és el que té “més baixa equitat i eficiència”. Per a Berbel, l’antídot a la situació actual és aplicar polítiques que fomentin la igualtat i comprovar que les accions donen fruits positius i, alhora, crear una xarxa de solidaritat, empoderament i ajuda entre les dones per impedir que el col·lectiu sigui desprestigiat simplement pel fet de ser dones. “Titulars com la pitjor enemiga d’una dona és una altra dona ens fan molt mal”, va opinar la ponent. Sara Berbel ha escrit nombrosos articles i llibres sobre la igualtat de gènere. El més recent es titulaDirectivas y empresarias. Mujeres rompiendo el techo de cristal y Ideas que cambian el mundo.

06/11/2014 – Sílvia Alquézar, a:

  El portal de notícies multimèdia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.