La Xina prepara la seva primera llei contra la violència conjugal

LLUITA CONTRA LES AGRESSIONS MASCLISTES

Les dones solteres i les divorciades en quedaran al marge

 ADRIÁN FONCILLAS – PEQUÍN

DIJOUS, 27 DE NOVEMBRE DEL 2014 – El Periodico

Una dona carrega el seu fill a l'esquena en un carrer de Pequín.

AFP / WANG ZHAO

Una dona carrega el seu fill a l’esquena en un carrer de Pequín.

La primera llei contra la violència masclista (limitada exclusivament a l’àmbit conjugal) trencarà el silenci a la Xina sobre un problema generalment entès com a privat i obligarà a actuar policia i jutges. El projecte, sotmès a consulta pública abans de ser aprovat, defineix per primera vegada què és la violència en el matrimoni i agilitza les ordres d’allunyament.

El jutge estarà obligat a concedir-les durant les 48 hores següents de la sol·licitud i la víctima haurà d’iniciar el litigi abans d’un mes perquè no caduqui.

La normativa exclou solteres i divorciades però, malgrat aquests i altres aspectes manifestament millorables, les organitzacions xineses de dones van aplaudir l’arribada d’una llei que havien sol·licitat durant dècades.

PROBLEMA INVISIBLE / La violència conjugal és un problema invisible, generalitzat i assumit a la Xina. La Federació de Dones assenyalava aquesta setmana que la pateixen el 40% de les casades o en qualsevol tipus de relació, però aquestes xifres es queden curtes perquè la majoria no denuncia o desconeix el concepte.

Encara que Mao dictés una exemplar llei igualitària més de mig segle enrere, el concepte de violència conjugal no va ser introduït fins al 2001 en una esmena a la llei del matrimoni. Però al faltar la definició, la policia i els tribunals acostumaven a desentendre’s del cas si no hi havia ferides greus i dirigien les víctimes cap a associacions de dones.

La realitat d’un país en desenvolupament amb escasses cobertures socials i refugis i la tradició confuciana, que subratlla el respecte a l’home, acaben desincentivant la denúncia o tornen a empènyer la víctima cap a l’agressor.

Els experts assenyalen que la inclusió de la violència conjugal en una llei impulsarà el canvi de la mentalitat social, sobretot a les zones rurals, i traslladarà el problema de la seva actual esfera domèstica a la legal. Només una quarantena

de països tenen lleis sobre aquest assumpte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.