El llibre més clandestí de l’autora de ‘Celia’

El camí és nostre ‘reflecteix la relació entre Elena Fortún i la grafòloga Matilde Ras

Elena Fortún.

“La casa està ja ben buida. Ni mobles ni esperit. Tu, tan petita, tan poqueta cosa, eres com un llum tènue que tot el il·luminava “. Elena Fortún (Madrid, 1886-1952), l’autora dels llibres infantils de Celia, li escrivia una carta enyorant a Matilde Ras (Tarragona, 1881-1969) a l’abril de 1937. La frase és una evidència de la relació d’amistat i amor entre aquestes dues humanistes que van lluitar pels drets de les dones. “M’agrada comparar-les amb un iceberg, perquè només es veu una mica de tot el que va ser la seva relació”, deia aquesta setmana Núria Capdevilla-Argüelles durant la presentació del camí és el nostre(Fundació Banco Santander), una compilació d’alguns textos inèdits de les dues autores que va fer al costat de María Jesús Fraga.

Fortún i Ras es van conèixer en els anys previs a la Guerra Civil a la redacció de Blanco i Negre. Fortún començava a escriure per a nens.Ras col·laborava amb articles, encara que era grafòloga. “Ella va tenir una educació exquisida, a la francesa. Molt a diferència d’Elena “, explica Capdevilla-Argüelles, donant a entendre que probablement va ser aquesta cultura la que va cridar l’atenció de Fortún, que aviat es faria popular gràcies a les històries protagonitzades per la nena Celia que publicaria l’editorial Aguilar.

El tom recull una compilació de textos inèdits de les dues dones

Aquest personatge infantil i fictici aviat li robaria tota l’atenció. Ras, d’altra banda, mai aconseguiria l’èxit de la seva companya. Malgrat les seves diferències, els seus ideals van ser moltes vegades els mateixos.“Van ser les primeres feministes amb consciència de grup. A elles els va tocar viure aquest canvi de portar faldilla llarga i monyo a vestir-se amb pantalons i fumar. Ara ningú ha viscut una transformació com aquesta “, assegura Capdevilla-Argüelles. “I encara que eren dues persones molt preocupades per perdurar”, afegeix Fraga, “cap podria haver somiat en vida que gairebé un segle després anàvem a estar nosaltres fent un llibre sobre elles. Donant-li sentit a la seva veritable passió “.

Les autores van aconseguir donar amb suficient material gràcies a la biògrafa de Fortún, Marisol Dorao, que guardava documentació sobre l’autora, ia les nebodes de Ras, que van compartir amb elles els seus arxius familiars. “Però ambdues tenien moltíssim registre literari”, explica Fraga, afegint que les dues tenien el costum d’escriure diàriament, i que amb tot el material recol·lectat podrien fins i tot treure més d’un llibre compilatori.

Els missatges anaven encriptats per ocultar la seva passió i les seves idees polítiques

El volum, que comença amb els textos de la creadora de Celia , té el seu punt àlgid cap a la meitat, on es recopilen les cartes que s’enviaven amb missatges encriptats, no solament per la seva relació passional, sinó per les seves idees republicanes. “La publicació dels seus escrits és important perquè elles no es van desenvolupar en el buit. Hi va haver amistat, amor, hi va haver relacions, i això cal rescatar “, opina Núria Capdevilla-Argüelles, que a més admet que, durant la investigació, havia de recordar constantment que ni Ras ni Fortún segueixen aquí. “Per a nosaltres són vives”.

Però no. Quan Fortún va emmalaltir i va morir a Madrid, Ras ja no volia tornar a la ciutat on havien conviscut durant la guerra. “És una ciutat plena de fantasmes”, deia. “I és cert”, asseguren ara les autoresdel camí és el nostre. “Van ser part d’un grup d’autors que durant el franquisme es van convertir en fantasmes, van quedar ocults, perquè reflectien aquesta modernització”. Això és el que més els omple d’orgull, el poder tornar-li el protagonisme a aquestes pensadores a les que semblava que ja les havia empassat la seva història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.