Barcelona instal·la punts d’informació contra l’economia submergida en les treballadores de la llar

ALFONSO L. CONGOSTRINArBarcelona 28 NOV 2018 – El País Catalunya

El Consistori calcula a la capital catalana hi treballen 34.000 assistentes domèstiques

Un dels carrets amb els quals l'Ajuntament proporciona informació.
Un dels carrets amb els quals l’Ajuntament proporciona informació. CARLES RIBAS

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat diversos carrets mòbils que tècniques de la regidoria de Feminismes traslladen cada matí fins a diferents punts de la zona alta de la capital catalana. Allà proporcionen informació i orientació sobre drets laborals a les dones que es dediquen al servei domèstic, la cura de les persones o la neteja d’habitatges. Aquests carrets van començar a circular pels carrers dels districtes de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts el 12 de novembre passat. Des de llavors les tècniques ja han contactat amb unes quaranta treballadores. Segons l’Organització Internacional del Treball, s’estima que el 31% del treball en el sector domèstic es fa en situació irregular. És a dir, en el marc de l’economia submergida

La regidor de Feminismes, Laura Pérez, ha argumentat que “segons la Seguretat Social, l’any 2015 hi havia 26.161 dones contractades i cotitzant fent feines domèstiques i de cures. És difícil donar una xifra oficial, però és extrapolable que a Barcelona es dediquen a aquest sector més de 34.000 persones”.

Pérez denuncia que a les treballadores domèstiques en “moltes ocasions” se’ls requereix de la presència i pernoctació les 24 hores al dia, amb sous baixos i sense respectar les sortides setmanals a les quals tenen dret segons la normativa vigent. Segons aquestes normes, haurien de disposar de dues hores al dia per als àpats principals i un descans setmanal de 36 hores consecutives. “Moltes d’elles, en canvi, en un sol dia cobreixen tres jornades laborals que no són reconegudes”, ha denunciat.

Sonia Ruiz, del departament de Transversalitat de gènere de l’Ajuntament de Barcelona assegura que els carrets es col·loquen en els moments en què les treballadores van a comprar o a portar a nens als col·legis. Serveixen com una petita presa de contacte on se’ls informa dels seus drets i on poden localitzar espais habilitats per Barcelona Activa on consultar els seus drets laborals amb advocades laboralistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.