L’economia a l’abast de tothom

La professora Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona,  ens ha parlat, aquest dijous 7 d’abril de 2016, dels conceptes més bàsics de l’economia, així com del vocabulari més comú quan es parla d’aquesta ciència social.

El primer que cal distin20160407_191851gir és el concepte de macroeconomia –el comportament de l’economia en el seu conjunt– i microeconomia –que és la que podem considerar economia individual, que comprèn tant la indústria com el consumidor. Pel que fa a la macroeconomia, ens ha explicat que el concepte és molt recent i és fruit, sobretot, de la recessió que els Estats Units van patir el 1929, cosa que obligà els economistes a plantejar-se el fet econòmic des d’una visió molt més general que no la de la simple conseqüència de la relació entre producció i consum. Aquesta macroeconomia es pot plantejar des de dues postures: la de l’autoregulació, amb la resolució dels problemes sense la intervenció del govern, i la de la intevenció governamental si hi ha hagut actuacions errònies. En aquest darrer cas, el govern planteja una política monetària i una de fiscal per regular l’equilibri econòmic.

La política monetària pot ser expansiva i contractiva. La primera té com a objectiu l’increment de l’oferta monetària, a base de reduir els tipus d’interès en els préstecs, compra de deute públic i altres procediments diversos. La restrictiva seria la que aplica una política de contenció, com ara el control dels preus dels productes.

En el cas de la política fiscal, també parlem d’expansiva i restrictiva. L’expansiva, augmenta la despesa pública per tal de crear llocs de treball i baixa els impostos a les empreses i, a la vegada, afavoreix el consum, tot i que hi ha el perill de la inflació. En canvi, la política fiscal restrictiva, disminueix la despesa pública i els impostos pugen, de manera que hi ha el pcb1400fd-7e76-42fc-9e16-3ef21b937dcferill d’augmentar els nivells d’atur entre la població.

El barem per controlar l’economia és el Producte Interior Brut (PIB) i la professora Paluzie ha explicat quins elements integren el PIB –suma de tots els béns i serveis, amb factors de correcció per no comptar un producte dues vegades– i quines possibilitats de càlcul podem aplicar. Amb tot, el PIB no recull tot el moviment econòmic d’un país. No pot comptar-hi ni el treball submergit ni les evasions de capital a paradisos fiscals. Tampoc no té en compte el treball domèstic. Pel que fa a Catalunya, l’Elisenda Paluzie  ha comentat que el PIB per capita català és el més alt de l’estat. Aquest PIB seria el resultat de dividir-lo pel conjunt de la  població i el que en resultaria seria el PIB mitjà per persona.

També ha parlat de l’Índex de Preus al Consum (IPC) i com es mesura. A través d’enquestes es fa una mitjana del consum familiar i es distribueix pels serveis utilitzats (casa, escola, lleure, etc). En pot resultar una inflació –en el cas que la mitjana superi el cent per cent– o una deflació –si no s’arriba a aquest cent per cent, com és el cas actual. En una economia endeutada, la deflació és un greu problema perquè es calculen els salaris a la baixa i, en canvi, qui té un crèdit o una hipoteca  hi ha de fer front en la seva totalitat.

Finalment, ens ha explicat que l’indicador bàsic de l’economia d’un país és la taxa d’atur. Aquesta taxa es calcula a partir de dos criteris: la gent que no té feina i està registrada a l’INEM, i les enquestes a la població activa. En els estudis econòmics es distingeixen alguns tipus d’atur: el friccional, que seria el temps que es triga a trobar feina; l’estructural, que seria el que hi ha més demanda de feina que llocs de treball (aquest és molt comú a l’Estat espanyol); i el cíclic, que és un atur addicional que es produeix en èpoques de recessió i de crisi.

Les explicacions que ens ha donat l’Elisenda Paluzie han estat molt interessants i ens han ajudat a comprendre, una mica més, l’època econòmica que estem patint.

Montserrat Bayà

images

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.