Quan fer testament no és tan senzill

En principi, fer un testament hauria de ser una cosa tan fàcil com anar al notari i deixar per escrit les nostres voluntats. I això és el més habitual quan no hi ha ni conflictes familiars, ni de parella, etc. Però no sempre és així i la Laura Altayó, advocada especialista en Dret de Família i Dret de Successions, és el que ens va anar explicant en la xerrada que va fer el dijous 7 de febrer de 2019, a la seu de Can Guardiola de Sant Andreu, una xerrada que es va anar alternant amb els dubtes i preguntes de les persones assistents.
En primer lloc ens va parlar de les lleis que regulen a Catalunya els drets de successions i com aquestes lleis s’han anat modificant al llarg dels anys. Centrant-nos, doncs, en la Llei actual vigent, el primer que hem de tenir molt en compte és la claredat amb què exposem la nostra voluntat davant el notari, de manera que després el testament no sigui difícil d’interpretar en el cas que els implicats en l’herència litiguin entre ells. Perquè resoldre aquestes situacions pot portar més de quatre anys abans els jutges no dictin sentència. Seguint en aquesta línia, sempre és molt més recomanable fer un testament davant notari que no hològraf, no perquè aquest darrer no sigui vàlid, però sí que pot portar problemes si no es fa servir el llenguatge formal que el document requereix i perquè cal que vagi acompanyat dels noms i signatura de testimonis, amb totes les seves dades ben especificades per tal de no ser declarat nul.
Altres aspectes que hem de tenir presents són la figura del o dels hereus, que sempre ha de quedar ben definida als testaments. I, si la persona que testa sap que no hi haurà acord entre els hereus, per múltiples situacions, designar la figura del marmessor, el nom del qual ha de constar en el testament. Cal tenir en compte que té una retribució del 5% de l’import, avaluat, de l’herència. Si es tracta d’un hereu menor d’edat, o amb incapacitat mental judicialment declarada, la persona que testa ha de nomenar un tutor.
Pel que fa al cònjuge vidu o vídua (o la parella de fet, demostrant que ha conviscut amb el testador), tot i que no figuri en el testament, si no té recursos i queda en la pobresa més immediata, té dret a rebre un 25% del valor dels béns de l’herència.
L’advocada Laura Altayó ens va parlar d’altres figures jurídiques com els llegats, el fideïcomís (deixar els béns, o una part, a una altra persona amb l’encàrrec de conservar-los i, en morir, traspassar-los a qui hagi decidit el testador), les excepcions dins el dret català que s’apliquen als testaments fets a Tortosa, la funció de la curatela (quan qui testa declara parcialment incapaç l’hereu), la llegítima i la seva privació a un hereu de rebre-la per causes d’indignitat, com ara haver practicat lesions, violència domèstica, abandonament sistemàtic, i altres situacions indignes –sempre provades– causades al testador o testadora… De vegades, els casos de cada persona o família poden ser tan variats que la ponent va recomanar, abans de fer un testament, assessorar-se’n jurídicament.
També hi ha qui no fa testament i, en aquests casos, parlem de la successió intestada, segons la qual seran hereus els fills i, si han mort, els nets. La vídua o el vidu, o la parella estable, tindrà l’usdefruit de l’herència o, si ho prefereix, commutar aquest usdefruit per una quarta part d’aquesta herència. En aquest cas, conserva també l’usdefruit de l’habitatge familiar. Però si no hi ha descendents, qui ha estat la parella serà l’hereva. I en el supòsit que no hi hagués ni descendents ni parella, heretaran els ascendents i, en el cas d’estar morts, els col·laterals seguint l’ordre que estableix la llei. Ara bé, si la persona està sola al món, el seu patrimoni passarà a la Generalitat de Catalunya.
Resumint, doncs, l’advocada va recomanar un bon assessorament jurídic davant de qualsevol problema que se’ns pugui plantejar, així com evitar la successió intestada per tal com previndrem, també, possibles conflictes.
Va ser una sessió intensa però que ens va ajudar a clarificar molts aspectes que, justament per no formar part del nostre dia a dia, ens eren força desconeguts. Podem dir, doncs, que va ser una sessió molt profitosa.

Montserrat Bayà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.