TERESA VICENS – ens va parlar de la reina MARIA DE CASTELLA

Dijous 24 d’abril, TERESA VICENS I SOLER, catedràtica d’Història Medieval, ens va parlar de la reina MARIA DE CASTELLA.  La seva dissertació sobre la vida de l’esposa  d’Alfons el Magnànim va ser seguida amb molta atenció per les dones que assitiem a l’acte.

IMG_6865 IMG_6872 IMG_6874 IMG_6875 IMG_6887 IMG_6885 IMG_6884 IMG_6881

Acte seguit, us faig un resum sobre la persona de la reina Maria de Castella

Filla gran del reiEnric III de Castella i la princesa Caterina de Lancaster, va néixer el 14 de setembre de 1401. Era néta per línia paterna de Joan I de Castella i Elionor d’Aragó, i per línia materna de Joan de Gant i Constança de Castella. Fou germana de Joan II de Castella

El 12 de juny de 1415 es casà a la catedral de València amb l’infant i futur rei Alfons el Magnànim, rei d’Aragó, de València, de Mallorca i comte de Barcelona

Alphonso_Marie

D’aquest matrimoni no en tingueren fills, per la qual cosa a la mort d’Alfons la Corona d’Aragó va passar al germà d’aquest, Joan II d’Aragó, si bé el Regne de Nàpols passà a Ferran I de Nàpols, fill natural del seu marit.

Durant les absències del rei a Nàpols, va actuar com a virreina als seus regnes peninsulars, va convocar les Corts de Barcelona (1421) i va haver de tractar a Barcelona les desavinences entre la Biga i la Busca, i al camp català, amb el descontentament dels remences. Tot i els seus esforços no va poder resoldre aquestes qüestions, per la llunyania de l’autoritat reial, i aquests problemes van acabar desembocant en la guerra civil sota el regnat del seu cunyat Joan II.

L’estiu de 1458 moria el rei Alfons el Magnànim a Nàpols després de 27 anys sense haver tornat al costat de la seva dona. Maria de Castella morí als pocs mesos a València, el 4 d’octubre de 1458. El metge i escriptor Jaume Roig va ser un dels professionals que en va certificar la mort.

Maria de Castella, col·leccionista de relíquies i llibres religiosos, està soterrada al Monestir de la Trinitat que ella mateixa fundà a València.

Joana/Pal·las

Joana/Pal.las

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.