Envelliment saludable

 

L’any 1976, en el marc del X Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana celebrat a Perpinyà, els metges catalans, eixamplant l’horitzó que havia marcat l’Organització Mundial de la Salut en definir la salut, la van reformular com una “manera de viure autònoma, solidària i joiosa”. I així és com la Doctora Sara Domènech, amb altres exemples, ens va plantejar les actituds que, des de l’edat adulta, hem de contemplar per poder arribar a la vellesa amb el màxim de garanties que ens permetin viure en plenitud.

La Doctora Domènech, investigadora de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, en la xerrada que ens va oferir el dijous 19 d’abril de 2018 a Can Portabella, ens va facilitar una sèrie de pautes que ens permetin afrontar aquest tram de la vida amb el màxim benestar. Després d’una breu intervenció sobre la situació de la dona en el marc laboral, d’autoestima i social, ens va plantejar l’estudi que, juntament amb la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, porten a terme sobre l’envelliment de la nostra societat i la manera com podem envellir més i millor. Els patrons a seguir es podrien resumir en una actitud més positiva ja que el concepte de salut no es mesura només pels aspectes físics, sinó també a partir dels que es relacionen amb l’entorn, entre ells l’oci i la participació en activitats socials. Sobre aquesta base,  els tres pilars sobre els quals cal assentar aquest model de benestar serien una dieta alimentària sana i rica en grasses poliinsaturades, en fruites i verdures, etc; la pràctica de l’activitat mental, assistint a actes socials, llegint, participant en tallers de memòria…; i l’exercici físic, bé sigui practicant natació bé fent caminades diàries, principalment.

Així, doncs, ens cal una bona dieta alimentària per prevenir malalties; ens cal exercitar la ment per protegir-nos de l’alzheimer i altres demències les quals, si bé no podem evitar patir-les en el cas que se’ns declarin, almenys es pot ajornar el procés de  deteriorament mental. I ens cal l’exercici físic pels beneficis que reporta al cos.

Per acabar, ens va presentar l’estudi que, sobre la malaltia de l’alzheimer, estan fent conjuntament la Fundació Salut i Envelliment i l’Hospital de Tolosa de Llenguadoc.  És un estudi basat en la repercussió d’aquesta malaltia en les persones que tenen nivells baixos d’omega-3 perquè es creu que hi podria haver una relació de patir aquesta demència si la sang no conté prou quantitat d’aquest àcid. Per això va convidar els assistents, en el cas que hi volguéssim contribuir, a  participar-hi com a voluntaris.

L’acte, que va comptar amb una nombrosa assistència, es va cloure amb un animat col·loqui.

Montserrat Bayà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.