Homes per la igualtat de tots i totes

 

La lluita feminista, que durant tant de temps ha hagut de bregar en solitari té, des de fa  uns anys, homes que defensen drets igualitaris per a tothom, sense distinció de gènere. Així ens ho relataven, aquest dijous 18 de maig de 2017, el grup Homes Igualitaris Socialistes, en la xerrada celebrada a Can Portabella. Aquest col·lectiu col·labora amb altres agrupacions d’homes de tot el territori de l’estat a través de l’associació estatal AHIGE (Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere).

Tal com ens han explicat, les prioritats de la seva lluita se centren en el foment de la igualtat plena entre dones i homes i el rebuig a tota expressió que perpetuï les discriminacions contra les dones, tant en l’àmbit familiar com en el laboral. Així mateix, volen combatre el masclisme i les opressions que se’n deriven, unes opressions que no solament pateixen les dones sinó que, els mateixos homes, també en poden arribar a ser víctimes per tal com la societat espera d’ells l’èxit i el triomf, ser capdavanters, tant a la vida privada (són considerats els “caps de família”), com social i laboral. Si aquestes expectatives no es compleixen, el sentiment és de frustració i derrota. Per poder capgirar aquests estereotips cal reconèixer i posar en pràctica noves maneres de ser, i entendre la masculinitat des de la llibertat i el respecte entre els gèneres. Per això, un dels seus objectius, a més dels que ja s’han exposat, se centra en aconseguir que l’educació, ja des dels primers anys, sigui igualitària i no sexista.

Tots aquests plantejaments han estat llargament debatuts en un animadíssim col·loqui on les persones participants han evidenciat les mancances i discriminacions que existeixen, sobretot per a les dones, amb nombrosos exemples personals i en l’àmbit professional, amb l’evidència que, tot i que les lleis no són discriminatòries, la societat i el món del treball actuen de manera totalment masclista.

En algun moment s’ha dit que les dones hem tingut la sort de tenir uns models feministes que ens han precedit i que ens han servit per bastir la nostra lluita. Els homes manquen d’aquests referents i cal desitjar que aquests col·lectius incipients treballin, i molt, per aconseguir teixir una xarxa de valors d’igualtat per tal que siguin el referent dels homes que ara són infants.

 Montserrat Bayà