Prostitució, Esclavitud s. XXI

cartell-_2

 

La taula rodona sobre la prostitució, organitzada per la nostra associació Pal·las Atena, va reunir, el dilluns 21 de novembre de 2016, a l’auditori de Can Fabra, un grutaula-1p de persones sensibilitzades en aquesta realitat que, en la majoria de casos, amaga drames personals ben punyents i que van quedar confirmats amb escreix en sentir les intervencions de les ponents que hi van participar: Matilde Aragó, magistrada de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Imma Moraleda, exregidora de l’Ajuntament de Barcelona i Diplomada en Gestió i Administració Pública, i Noèlia Torres, de l’organització SICAR d’ajuda a les dones víctimes de l’explotació. Totes elles conduïdes per la periodista Jordina Tarré.

L’acte va començar amb la projecció d’un vídeo que recollia el testimoni d’una dona que havia patit explotació sexual, vexacions i un tracte inhumà per part de la màfia que la controlava, fins que va poder escapar i demanar ajuda.


El viaje de Isela. Víctimas de     Trata con fines de explotación.

https://www.youtube.com/watch?v=73AanDYzP-Q

El Proyecto ESPERANZA ha producido un video de sensibilización de 6 minutos de duración enfocado a visibilizar la violación de derechos humanos que supone la…


Després d’aquest testimoni colpidor, Matilde Aragó va llegir la resolució del 2014 del Parlament europeu tant per la prostitució lliure com per la forçada, les quals el Parlament considera violacions de la condició humana i, per tant, afirma que cal penalitzar la compra de serveis sexuals. Aquesta resolució l’han feta seva diversos països europeus però l’estat espanyol no l’ha tinguda mai en compte. La magistrada es va declarar totalment contrària a legalitzar professionalment la pràctica de la prostitució encara que sigui una opció lliure adduint que, si les lleis posen límits a segons quines pràctiques per molt lliures que siguin les decisions personals, també ha d’actuar davant una “professió” que vexa de manera tan notòria la dona. Quant a la prostitució forçada, com a magistrada ha tingut a les mans textos tan impactants que de vegades li ha estat impossible continuar llegint les barbaritats sofertes per les denunciants.

Imma Moraleda va emfasitzar en la necessitat  d’educar la societat perquè cada vegada s’eradiqui més aquesta pràctica. Va explicar que, malauradament, en l’actualitat augmenta el tant per cent de joves que freqüenten les prostitutes, en una proporció molt més elevada que anys enrere i, en aquest sentit, cal fer pedagogia per rebaixar aquesta demanda. Hauríem d’arribar a la situació de Suècia en què està penat el consum de la prostitució perquè atempta contra la igualtat de les dones i ofereixen recursos per a aquelles dones que volen abandonar-la. Va incidir també en què, si es reduïa la pobresa, moltes dones que exerceixen de prostitutes com a recurs de supervivència, abandonarien aquesta activitat.

La representant de l’entitat SICAR, Noèlia Torres, va comentar que l’organització de què forma part dóna assistència a dones víctimes del tràfic de persones per explotació sexual que és una greu violació de drets humans. Tot i diferenciar prostitució voluntària d’explotació sexual, en aquests moments se’n va declarar contrària i partidària de la seva abolició, perseguint al client. Com que tenen un tracte directe amb dones que han demanat ajuda a SICAR, comproven que hi ha molta por a denunciar, moltes d’elles tenen problemes de reinserció social per la nul·la formació escolar que tenen i també pateixen greus problemes psicològics.

Des de la taula es va dir, també, que Catalunya es l’únic territori de l’estat que permet que funcionin els grans bordells que podem trobar, entre altres llocs, a l’Empordà.

p1070259Les participacions de les ponents van encetar un animat col·loqui entre els assistents. Entre altres, es va destacar la necessitat de tenir com a referència models com els que porten a terme a Suècia –un dels països que penalitzen la prostitució–, la implicació dels partits  a abolir la prostitució i no contemplar la seva regularització, tal com proclamen alguns  partits d’esquerra. En definitiva, fer molta pedagogia però, sobretot, penalitzar el consum i destinar els diners a programes de rehabilitació.

Montserrat Bayà

 

 

1 comentari (+add yours?)

  1. Cèlia
    nov. 28, 2016 @ 22:14:57

    Taula rodona que ens ha deixat molt clares aquestes problemàtiques i que per difícil que sigui no podem defallir, em de seguir lluitant.
    En quant a l’artique de la Sra. bayà es un resum ecxelent.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.