L’educació, base de la igualtat entre gèneres

 

 El dijous 14 de desembre de 2017, a Can Portabella, espai que gentilment acull moltes de les nostres activitats, ens va visitar la sociòloga Marina Subirats per parlar-nos dels reptes actuals del feminisme.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En una animada xerrada, Marina Subirats ens plantejava que, per aconseguir la igualtat entre homes i dones, és a dir, la igualtat entre gèneres, els reptes són bàsicament dos: l’educació dels infants –fent especial èmfasi en l’educació dels nens perquè el dia de demà siguin uns homes amb models diferents– i la presa de consciència de la pròpia dona.

Per tal de saber què s’entén per gèneres, Subirats va diferenciar clarament aquest concepte del de sexe. Gènere seria el model social i cultural que, des d’infants, ens inculquen. Així, sexe és un fet biològic i gènere un fet cultural. Per tant, és importantíssim tenir-ho en compte per a nosaltres mateixes i per quan eduquem els infants. I, en aquest sentit, aportà alguns exemples de submissions que socialment accepten les dones com a fets naturals, com pot ser la disposició a mostrar-nos disposades a ser sempre útils als altres en detriment de nosaltres mateixes, perquè aquesta ha estat l’herència socialment rebuda. Com que és un hàbit que tenim molt arrelat el transmetem, sense ni adonar-nos-en, a les nostres filles.

Per això, és molt important que ja des de petits els infants tinguin uns models d’igualtat entre nens i nenes. I aquesta és una tasca de la llar familiar i de l’escola, una tasca que, ara per ara, encara té molta feina a fer. Cal que els infants s’eduquin sense els prejudicis  i els tòpics que fan que es repeteixin i s’assumeixin aquests models socials i culturals que fan que les nenes, que seran dones el dia de demà, repeteixin les mateixes dependències i submissions que les seves predecessores.

Un animat col·loqui entre les assistents va incidir en el paper de la dona en el món del treball, sobre la prostitució… També es va plantejar la necessitat d’educar, encara més si cal, els nens i els nois en un nou model de societat, perquè aprenguin a considerar com a iguals les seves companyes. Justament, en aquest camp de l’adolescència,  Marina Subirats, en treballs fets en instituts, ha pogut constatar la regressió que s’està produint entre les noies per tal de ser acceptades per l’altre sexe. Una situació que realment és molt preocupant.

Amb aquesta xerrada Pal·las Atena tanca els actes celebrats durant l’any. Unes hores abans, una vintena de dones vam reunir-nos en un àpat cordial i festiu per desitjar-nos, totes plegades, bones festes. Un desig que fem extensiu a tothom que segueix les activitats del col·lectiu. A tots i a totes, molt bon any!

 

Montserrat Bayà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.