Les dones a la Viquipèdia

 

Quin espai ocupen les dones a la Viquipèdia? Quins són els criteris que se segueixen perquè hi figurin les que han estat rellevants? Des de quina perspectiva hi són tractades? Aquestes i altres qüestions van ser explicades per la filòloga Ester Bonet, especialista en l’anàlisi del discurs a partir de la perspectiva de gènere i impulsora del projecte Viquidones, la finalitat del qual és vetllar per la presència i el tracte de les dones a la Viquipèdia, una eina present a la xarxa des del 2001, utilitzada per bilions de persones i que es pot consultar en tres-centes llengües.

El primer escull amb què ens trobem quan volem ampliar l’entrada de dones en aquesta xarxa és que hem de recórrer a les fonts externes per confegir les entrades, i això vol dir que ja partim d’una base molt escassa si tenim en compte que la presència femenina a les fonts d’origen –com ara les enciclopèdies, els assaig, etc– és notablement baixa per la invisibilització històrica de la dona. En aquest sentit, la feina de Viquidones és sensiblement molt més complexa a l’hora de cercar i buidar tots els documents que puguin contenir informació sobre personatges femenins notables, ja que, per entrar una biografia a la Viquipèdia, és indispensable citar la font, o les fonts, on ja hi ha referències de la persona que volem editar.

Un altre dels problemes que planteja la Viquipèdia és la manera com alguns voluntaris –que no voluntàries–, tracten algunes dones en redactar la seva biografia, un tracte que en algun cas ratlla el menyspreu o, en el millor dels casos, una condescendència paternalista.

Un altre factor a tenir en compte és el del temps. En general, els homes disposen de molt més temps lliure que les dones i això es tradueix en el fet que la presència de dones voluntàries al servei d’aquesta xarxa és molt inferior a l’altre sexe i aquesta desproporció es fa evident també en els resultats: del total de biografies que existeixen a la Viquipèdia, només un 18% pertany al sexe femení. I a aquest problema, encara en podríem afegir un altre: com que les decisions per admetre o rebutjar una biografia es prenen de manera consensuada, la desproporció de gèneres fa que moltes vegades la balança s’inclini a favor de no admetre alguna biografia femenina perquè, pel que sigui (de vegades per ignorància), se la considera poc important.

Per tots aquests problemes i per altres que ens va anar relatant l’Ester Bonet, cal que incrementem el nombre de voluntàries i per això va animar totes les assistents a participar en el projecte. A l’inici, intentant millorar les biografies ja editades i, de mica en mica, atrevint-nos a crear-ne de noves. Tinguem en compte que, com més incidència hàgim tingut en la millora o la creació d’entrades, més crèdit tenim davant el col·lectiu que treballa en el projecte.

Per poder-nos introduir en l’aprenentage de manipulació de la Viquipèdia, l’Ester Bonet ens va donar unes quantes instruccions per accedir a les fonts d’edició, així com també va ressaltar els tallers que ofereix Ca la Dona per ensenyar-nos la mecànica de redactar i editar les biografies que mereixin ser conegudes.

La sessió va ser molt útil i engrescadora i ens va moure a plantejar un col·loqui animat, aclaridor i suggerent.

Montserrat Bayà