L’evolució del paper i les condicions de la dona als segles XX i XXI

 El dijous 25 d’octubre de 2018 ens vam reunir, a can Portabella, amb la professora Mercè Otero perquè ens parlés, en una tertúlia amena i distesa, de l’evolució en general de la dona durant el segle passat i l’actual. Com que la Mercè és llicenciada en clàssiques, el primer que va celebrar és el nom de la nostra Associació i ens va fer una petita lliçó magistral sobre les dones en la mitologia grega, especialment de la deessa Atena i, ja en el món real, altres predecessores il·lustres com ara Diòtima. I no ens ha d’estranyar que ens parlés de dones tan allunyades perquè, si seguim la trajectòria de la conferenciant, una de les seves obsessions és treure tant com es pugui de l’anonimat les dones que han fet història. No debades ha donat a conèixer, a través de les seves traduccions al català, textos de dones de l’antiguitat com Christine de Pizan o la comtessa Duoda. I és que, tal com ens deia, recuperar la genealogia és bàsic.

Entrant ja de ple en el tema que ens havia aplegat, la Mercè Otero considera que la nostra societat persegueix objectius de finalitat quan el realment important, per ella, és aprendre en el procés per arribar-hi, i aquest aprenentatge el podem aplicar a qualsevol camp de la trajectòria humana, i doncs també a les fites que hem d’assolir les dones. Per això ara ja no es parla d’un únic feminisme, sinó de diversos feminismes, perquè hi ha diferents camins que ens hi porten. Vivim en una etapa més plural i se’ns plantegen problemàtiques més variades que anys enrere, començant per la pròpia definició de gènere: masculí, femení, transsexual, canvis de sexe… també la prostitució té altres components, per exemple dones que provenen de la immigració il·legal i/o de la pobresa més extrema, i arribar a objectius finals amb tota aquesta varietat requereix un llarg recorregut  que ens fa avançar de mica en mica però, això sí,  amb passos segurs.

Quan el maig de 1976 es van celebrar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, recordava la conferenciant, moltes de les problemàtiques actuals ni es van plantejar, sobretot perquè calien solucions d’urgència, com ara la igualtat en el salari (encara avui no aconseguida) o bé el dret a l’avortament, entre altres. I si bé és cert que a partir d’aquelles jornades i d’una situació política més oberta hi va haver lleis molt més democràtiques, també ho és que la mentalitat patriarcal no ha canviat gaire i això, ens deia, és una dificultat considerable. Des d’aleshores ençà, s’ha parlat molt de treballar des de l’escola les situacions discriminatòries cap a la dona com pot ser la violència i les agressions de manera que, ja des de la infantesa, s’assumeixi que aquests comportaments són execrables, però el cert és que no es disposa de pressupost i els desigs queden només en paraules.

La Mercè Otero és, amb tot, optimista. Creu que des de cadascun dels nostres àmbits hem d’anar treballant –allò que ens deia: avançar de mica en mica però amb passos segurs– per aconseguir que les dones tinguem el nostre lloc a la societat sense cap discriminació.

Al final de la tertúlia, com a constatació de l’interès amb què s’havia seguit la xerrada,  hi va haver un col·loqui animadíssim entre les assistents, amb la participació de pràcticament tothom i amb la petició que vulgui repetir un altre dia. Potser la pròxima vegada haurem avançat  amb passos segurs i haurem fet un bon camí.

Montserrat Bayà

1 comentari (+add yours?)

  1. ma. Rosa Guri i López
    oct. 31, 2018 @ 19:58:47

    Companyes, com bé sabeu no vaig poder assistir en aquesta tertúlia, però el resum, com sempre generós, que la Montserrat Bayà ens fa de l’acte, és prou descriptiu per entendre la necessitat que hi ha, d’escoltar veus sàviament documentades. El món femení, sempre obert a un desenvolupament creixent, té encara molts retalls d’aquella foscor no massa llunyana. Però, ens tenim per seguir avançant!
    Petons

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.