Montserrat Roig i el compromís intel·lectual, polític i cívic

L’any 2016, coincidint amb el setantè aniversari del naixement de Montserrat Roig, sortia publicada una biografia sobre l’escriptora que, amb el títol Con otros ojos (o, en versió catalana, Amb uns altres ulls), havia enllestit la filòloga Betsabé Garcia. La creadora d’aquesta obra ens visitava a Can Portabella el dijous 3 de maig de 2018 per parlar-nos del llibre i, a la vegada, rememorar les vivències personals, periodístiques i literàries d’aquella autora tan polifacètica.

Després d’explicar-nos tot el procés d’elaboració de la biografia, va entrar a valorar els trets principals que, al llarg de la investigació per documentar-se, va anar descobrint en la figura de Montserrat Roig. La Betsabé va ser conscient, així que va entrar en contacte amb els que havien estat amics i amigues de la Roig, de la seva personalitat, dels trets principals del seu caràcter i dels propòsits de la seva vida. Va palesar, doncs, quins valors la motivaven: el sentit de la justícia, la solidaritat, el compromís cívic, el respecte per l’altre… però també els riures compartits i els ulls oberts a tot allò que el món del seu temps li oferia.

Tal com la conferenciant ens va recordar, la Montserrat, filla d’una família culta i catalanista, va tastar, de ben joveneta, el moviment cultural del país. A banda de la seva inquietud per la literatura, va formar part dels ambients més oberts que intentaven surar malgrat la dictadura franquista. I entre aquests ambients, el teatre, que va ser, per a ella, una finestra oberta. Inquieta com era, també va endinsar-se en el periodisme, en l’assaig –el llibre Els catalans als camps nazis en seria el paradigma– i, no cal dir, en les seves novel·les que majoritàriament retraten la burgesia barcelonina. Tot aquest bagatge, al costat de les seves estades fora de l’estat espanyol van completar la seva formació que desembocarà en una ètica que li farà compartir ideals polítics, compromisos socials i recuperar la memòria i la validesa dels intel·lectuals catalans que l’han precedit. Una bona mostra d’aquesta feina va ser el programa televisiu “Personatges”, presentat i dirigit per ella i completat amb l’ajuda de la seva amiga incondicional, la fotògrafa Pilar Aymerich, programa que, malauradament, va acabar abruptament per les causes que tots podem imaginar.

 

El públic que assistíem a la xerrada vam poder reviure molts episodis de la trajectòria d’una de les escriptores més rellevants que ha donat la literatura catalana i d’una persona compromesa literàriament, políticament i socialment amb la seva gent i el seu país. Un col·loqui ben animat per part del públic assistent va posar fi a una vetllada que va resultar molt amena però, al mateix temps, impregnada de nostàlgia i enyorança.

Montserrat Bayà

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.