HORABAIXA A SES ILLES

Alenar

Manca espai. Sent que m’ofec.

L’alè costa. Queda gaire?

Què passa?. Compressió d’aire

I opressió del batec

No puc trobar assossec…

Aquest clima m’exaspera.

Per què tenen per quimera

Estrènyer i ofegar?.

Jo només vull alenar

Dins la pròpia atmosfera

Mateu Xuri

Començo amb aquest poema publicat al diari ARA (edició Balears). En la meva curta estada a ses illes, he pogut viure allí, el drama del català en tots els seus àmbits. Ja al pujar al bus que ens duia de l’aeroport de Palma al hotel de Port d’Alcúdia, la guia, amb una parla inequívocament mallorquina, ens va confessar que estava obligada a dirigir-se a tots nosaltres en espanyol. (Cal dir, que el grup es componia de persones procedents de Barcelona i Girona.)

A Mallorca, no he deixat de parlar en català. El recepcionista dels matins i el cambrer del bar de les tardes, em contestaven en mallorquí. La resta de treballadors de l’hotel es repartien entre gent de la península i Polònia. (i no eren precisament els personatges de TV3)

No he trobat enlloc cap més premsa escrita en català que el diari ARA en la seva edició de Balears. Les edicions catalanes de La Vanguardia i El Periódico, “inexistents” en els expositors. (Ni tan sols un diari local escrit en sa llengua).

“ “EDUCACIÓ OBLIGA A RETIRAR ELS LLAÇOS PEL CATALÀ”. En una circular es “requereix” als directors de les escoles, que llevin les banderes o cartells, perquè es tracta de reivindicacions amb rerefons polític”. Aquesta notícia encapçala un article del dia 20 de març,

Aparentment, tot sembla tranquil. Els alemanys i els nòrdics s’han fet els amos i senyors de la illa. Hi ha una concentració de ciclistes d’aquests països que omple les carreteres, fent que els pobres conductors posin els cinc i més sentits, per tal de no provocar cap accident. Triïs el camí que triïs,per més remot que sigui,  te’ls trobes pedalejant i en grups nombrosos.

Aviat contactem amb sa gent i rebem atencions i complicitats que ens fan emocionar. A Inca, un jubilat estudiós de la història de la ciutat, ens va voler fer de guia, amb un interès desmesurat que molt li varem agrair. La dependenta d’una botiga, ens va indicar llocs “no turístics” on trobaríem la veritable Mallorca. Una noia que duia el  “llaç pel català” al pit de sa brusa, ens el va regalar, al mateix temps que ens abraçava. (Què ens estava passant, què ens estan dient?). I mentrestant,  sa illa segueix tranquil·la, però quelcom es belluga i fa trontollar sa famosa calma. Una remor es va estenent…. No és el vent, no són les onades…. Son es mallorquins,que no volen perdre sa formosa parla.!

Els escoltes també fan pinya contra els “atacs” del Govern a la llengua, assegurant que la solidaritat, el treball en equip, el respecte per la natura, l’amor al país, la defensa de la llengua catalana com a pròpia, és el compromís del seu moviment.

I en mig de tot això, un mestre jubilat, en Jaume Bonet, està en vaga de fam des del dia 1 de març. El seu sacrifici comença a tenir compensació: 20 eurodiputats de diferent ideologia, signen una petició perquè el català sigui requisit. Però la seva vida, dia a dia, està en perill. I el govern del PP,  sord, cec i mut !.

El diumenge 25 va haver-hi a Palma una multitudinària manifestació contra la política lingüística del govern . Aquest acte és tal vegada el començament  de la  lluita des pobles balears, per tal de no perdre la seva identitat i la seva estimada parla.

I per acabar aquesta petita crònica d’uns fets viscuts, un nou poema de’n Mateu Xurí.

Si a la llengua

L’any de Mossèn Alcover,

apòstol per excel·lència,

em de lluitar per l’essència

Més gran que aquest poble té.

El camí és llarg. L’hem de fer

Com els qui ens han precedit.

La llengua cobra sentit

Quan esdevé veu i poble.

Anem-hi amb el cor noble

De la Lletra de Convit.

Així sia!

Joana

1 comentari (+add yours?)

  1. Margarita
    març 27, 2012 @ 20:42:01

    És penós. Ho faré correr.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.