“St Andreu de les Dones” Passejada amb l’historiador Pau Vinyes

La presència de les dones al barri de Sant Andreu

 El dissabte 18 de març de 2017 una trentena de persones ens reuníem, a la plaça Orfila, amb l’historiador Pau Vinyes per fer un recorregut pels carrers de Sant Andreu per tal d’anar descobrint els indrets en què les dones del barri han tingut un paper destacat. L’activitat, organitzada per la nostra Associació, comptà amb la presència de l’Elvira Juncosa, en representació de l’Ajuntament de Barcelona, institució que ha col·laborat en l’activitat.

Aprofitant que en el lloc de trobada hi havia l’exposició muntada per Òmnium Cultural sobre la tancada de les dones a l’Església parroquial de Sant Andreu, ara fa 40 anys, per solidaritzar-se amb els marits i companys treballadors de Motor Ibèrica, en Pau Vinyes va explicar breument el desenvolupament d’aquesta tancada i les repercussions que va tenir quan, després de trenta dies de resistència, les dones van ser desallotjades per la policia i moltes d’elles van prendre consciència del paper social i polític que podien desenvolupar i van acabar en partits, associacions diverses, consells escolars, etc. També va destacar les mostres de solidaritat que van rebre per part d’alguns veïns i veïnes del barri, entre ells la Isabel Roig, mare del Pau, o la Pepa Batalla.

Excepte aquest fet, que ha quedat en la memòria col·lectiva del barri, la presència de les dones a Sant Andreu ha deixat molt poques dades documentades. Remetent-nos als nous volums que, amb el títol de Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar, va escriure el capellà i historiador Joan Clapés, veurem que, de les biografies que hi surten sobre els andreuencs més il·lustres, no hi figura cap dona. I, si en surt alguna de resquitllada, és perquè està vinculada al món religiós, com ara la beata Anna Maria Janer, fundadora de les escoles de la Sagrada Família i impulsora de l’Acció Feminal de Sant Andreu de Palomar. L’Ajuntament de Barcelona també va publicar, als inicis del 2.000, el llibre Dones de Sant Andreu. Itineraris històrics, d’Isabel Segura.

Un altre dels aspectes que va destacar en Pau Vinyes va ser els pocs noms de carrers del barri dedicats a dones, uns quatre o cinc, a tot estirar. Actualment hi ha previst incorporar al nomenclàtor, quan es trobi la ubicació idònia, el nom de l’Elisa Garcia, una treballadora de la Fabra i Coats que amb dinou anys va anar de miliciana al front d’Aragó on va morir a causa de les ferides de guerra.

Així, vam anar fent una ruta per aquells carrers del barri (Abat Odó, Rubén Dario, Coroleu, de les Monges, plaça del Comerç…) per on les dones de Sant Andreu havien tingut incidència, com ara el paper que tingueren en la cantina escolar creada per un grup adscrit als Amics dels Quàquers i que alimentava els infants durant la guerra del 1936, o la presència massiva a l’empresa tèxtil Fabra i Coats, o fent de bugaderes al rec Comtal. Comptat i debatut, unes feines en què la dona ocupava els estrats més baixos del món del treball, quan treballava fora de casa, o simplement postergada a les feines de la llar i la cura dels fills.

Si el final de la guerra del 1936 s’hagués decantat cap a la banda republicana, potser les dones de Sant Andreu podrien haver avançat molt més a conquerir espais d’igualtat. Malauradament, les coses van anar d’una altra manera. Ara els temps són uns altres i ens convé aprofitar-los i no baixar la guàrdia. I amb aquesta reflexió, vam anar tots plegats a celebrar-ho amb un vermut, tot recordant el llibre Cuinar és senzill, de la que fou filla de Sant Andreu, i reconeguda cuinera, Montserrat Seguí.

Montserrat Bayà

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.